Satranç

Satrançla Matematik

Salı, 9 Nisan 2013

Satrançla matematiği birleştiren Kanada menşeli HoMathandChess eğitimi İndigo’da başlıyor. Çocukların farklı bir bakış açısı ile matematiği sevmeleri ve hem sol hem de sağ beyin gelişimlerinin daha da hızlanması, satranç ile entegre edilen bu eğitimin temel hedeflerindendir.

Ho Math And Chess Web Sayfası

Kişisel zeka gelişimine olan yararları bilimsel olarak kanıtlanmış olan satrancın, bu eğitim sisteminin temelini oluşturması, farklılık yaratan ve dikkat çeken bir özelliktir.

Ayrıca bu eğitim, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklarda da başarıyla uygulanmaktadır. Satranç ve matematik neden birleştirildi? Detaylar haberin devamında!

Bu soru neden olmasın diye yanıtlanabilir. Gerçek hayattta birçok durumda bir problemin matematik ile bağlantılı ve birleşmiş olduklarını görüyoruz. Örneğin dilbilimleri de bazen matematik ile entegre metodlarla öğretilebiliyor. Yakından bakıldığında, biz satranç ve matematiği çamur ve suyu birbirine karıştırmak gibi karıştırmıyoruz. Yaptığımız şey, velilere ve çocuklara matematiğin nasıl öğrenilebileceği hakkında satranç ve matematiği entegre eden farklı bir seçenek önermek. Satranç öğrencilerin problem çözme yeteneklerini, kritik düşünme özelliklerini geliştirmek için Mantık, Algılama, Desen, Koordinasyon, Mekansal İlişki, Karar Verme ve Görselleştirme gibi alanlarda öğrenim tekniği olarak kullanılmaktadır. Bütün bu yetenekler satranç öğrenilmesi ile bağlantılıdır. Bizim Satranç ve Matematik sınıflarımızda, öğrencilere birçok matematik ve satranç entegre edilmiş egzersiz çalışmaları sunulmaktadır ve öğrenilen satranç bilgisi çalışma kitapçığındaki problemin çözümünde kullanılmaktadır. Başka bir deyişle, öğrenciler kendilerini daha çok örüntü tanıma, mantıksal düşünme, semboller kullanarak hesaplama vb ye maruz bırakan matematiksel bulmacalar gibi ek materyallerle desteklenmektedir. Geleneksel anlamda bir tablo oyunu olarak görülen satrancın matematik öğreniminde kullanılması yaratıcı ve eğlenceli bir yöntemdir. Çocuklarda öğrenme isteğine ilişkin daha fazla ilgi uyandırır ve edinilen bilginin matematiksel problemlerin çözümünde kullanımını teşvik eder. Yukarıdakileri aklımızda tutarak, öğrenim merkezlerimiz öğrencilere aynı zamanda “Sadece Matematik” ve “Sadece Satranç” dersleri de sunmaktadır. Bu nedenle kurs önerilerimiz son derece esnektir. Hiç kimseyi satranç ve matematiği birlikte öğretme felsefemiz doğrultusunda ilerlemeye zorlamıyoruz.

Ho MathandChess Metodu matematik problemi çözme yeteneğinin öğrenilebilen bir yetenek olduğu esasına dayanır ve satranç matematik öğreniminde güçlü, ilginç ve etkili bir araçtır. Bu nedenle Ho MathandChess metodu, satrancı, anaokulundan seviye 1 ve 7’ye kadar matematik müfredatına entegre eder. Metodu hayata geçirmek için geçtiğimiz 15 yıl boyunca eşsiz ve özgün malzemeleri, öğretmenler ve mezunlar tarafından sağlanan geri bildirimler çerçevesinde sürekli geliştirilmektedir. Ho MathandChess satranç sembollerini, satranç değerlerini ve satranç hamlelerini matematik çalışma kitaplarıyla birleştirir, bu yenilikçi öğrenme metodu çocuklar için yeni, eğlenceli ve çok ilgi çekici bir matematik öğrenme yolu sunmaktadır. Basit bir hesap problemi çok basamaklı zor bir soru haline gelebilir.

Ho MathandChess materyalleri öğrencileri desen tanıma, mantıksal düşünme, semboller ve matematiksel bulmacalar kullanarak hesaplama yetisinin gelişmesini sağlayacaktır. Genel olarak matematik ve satrancın birleştirilmesiyle öğrenciler, tümdengelimli sonuçlandırmasında, tümevarımlı sonuçlandırmasında ve eleştirilsel düşünmede güçlü olmayı öğreneceklerdir.

Ho MathandChess’i başarılı ve eşsiz bir öğrenim şekli yapan üç temel bileşen vardır.
1- Hesaplamaları, kelime problemlerini, matematiksel satranç bulmacalarını ve matematik bulmacalarını birleştiren felsefe. Dünyada ilk kez Matematik yarışması kalitesindeki sorular aynı çalışma kitabında yeralmaktadır. Egzersizler, 15 yıldan daha uzun öğretim tecrübesi ve saha testleri ile tasarlanmıştır.
2- Dünyada alanında tek tescilli ve yasal korumalı öğretim materyalleri içerir. Seviyeler bazında detaylı içeriğe sahip çalışma kitapları geliştirilmiştir. Eğitim sektöründe benzer başka bir öğretim materyali bulunmamaktadır. Çalışma kitaplarının içerikleri son derece zengindir.
3- Eşsiz öğretim yöntemi “Ho MathandChess Method”. Her öğrenci kendi hızında, herhangi bir seviye baskısı olmaksızın ilerler.

Matematik+Satranç = Matematik Öğrenmenin Eğlenceli Yolu Satranç, binlerce yıldır kullanılmaktadır. Günümüzde çocuklar hala bu oyunu düşünce stratejilerini ve zihinsel güçlerini geliştirmek için kullanmaya devam ediyorlar. Ho MathandChess’in öne çıkan en eşsiz özelliği, Frank Ho- Kanadalı bir matematik öğretmeninin dünyanın ilk Matematik ve Satranç entegre egzersiz çalışmalarını oluşturmasıdır. Matematiksel satranç bulmacaları çocuklara, matematik kavramlarını benimsetirken, eğlence ve yaratıcılık öğelerini de eklemektedir. Ho MathandChess sadece bir matematik öğretim merkezi ya da sadece bir satranç öğretim merkezi değildir. Satrancı bir araç olarak kullanan, disiplinlerarası uzman bir matematik öğretim merkezidir ve Entegre matematik satranç çalışma egzersizlerini öğrenim materyallerinin bir parçası olarak kullanmaktadır.

Ho MathandChess = Beyin Jimnastiği Düzenli bir fiziksel aktivite ihtiyacımız olduğu iyi bilinmektedir ve bazılarımız spor merkezlerine gideriz. Peki çocuklar beyinlerini nerede çalıştıracaklar ? Satrancın ek kazanımları, sporda olduğu gibi, çocukların akranları ile oynamayı öğrenmesi, oyun kurallarını ve ahlakını izlemeleri ve kazanırken ya da kaybederken sportmen olmalarıdır. Bundan başka, sabır ve strateji ile kritik düşünme yeteneğini geliştirirler ve önlerini/bir sonraki adımı planlamayı öğrenirler. Bir sonraki en iyi hamle nedir ? Satranç oynamak aynı zamanda rakibin beklenmeyen olası bir hareketi ile karşılaşıldığında esneklik ve çabuk düşünme gerektirir. Satranç oynarken öğrenilen bu değerli yeteneklerin gerçek hayata taşınabilecekleri ve uygulanacakları belirgin bir gerçektir.

Sıkılma, Tahtaya Gel!

Bugün çocuklar video oyunları oynayarak, televizyon seyrederek ve bilgisayar kullanarak çok fazla zaman harcıyorlar. Boş zaman faaliyetleri için bir denge sağlanması açısından satranç mükemmel bir zihinsel aktivite ve eğlence kaynağıdır. Bazı çocuklar kendilerine sadece eski tip hesaplama soruları verildiği için temel işlemleri yaparken matematiğin sıkıcı olmasından şikayet ederler. Matematik, sadece hesap yapmaktan daha fazlasıdır ve modern matematik problem çözme yeteneğine çok daha büyük bir önemle eğilmektedir. Matematiğe satranç faktörünü eklemek, matematiğe daha çeşitlilik ve derinlik katar ve onu çocuklar için daha heyecanlı ve ilginç yapar.


Sponsorlar